Tips og husråd – dette bør du vide om vegetabilske olier

Et af de mest brugte ord fra 2017 og 2018, både i de danske hjem, på vlogs og blogs fra udlandet, er kokosolie. Denne vegetabilske olie har vundet indpas, da man for under 50 kroner kan få en olie, der kan bruges til alt fra hjemmelavet kosmetik til madlavning.

Der findes en lang række vegetabilske olier, der kan bruges både i forbindelse med personlig pleje, madlavning og mange andre ting i hjemmet. Vegetabilske olier defineres på to basisgrundlag; for det første skal disse være udvundet af plantedele såsom frugtkød, kerner, nødder eller hele planter, derudover kan disse defineres på baggrund af den måde de er presset på.

Der findes som hovedregel to typer af vegetabilske olier, de koldpressede og de varmpressede olier. De koldpressede olier har en tendens til at være mørkere i farven samt have en stærk duft og smag, hvorimod de varmpressede olier er raffinerede og hvor smag og duft derfor er reduceret.

I de koldpressede olier finder man større udbytte af antioxidanter, vitaminer og mineraler, hvorfor disse oftest bruges til kosmetisk brug og personlig pleje. De varmpressede vegetabilske olier er derimod bedre til stegning, bagning og andre former for madlavning.

Du har mange flere valgmuligheder end raps-, oliven- og kokosolie

Som tidligere nævnt bliver de vegetabilske olier udvundet fra naturens og planterigets verden. Derfor kan man i grove træk sige, at så længe der er nødder eller kerner til stede – ja så kan man lave en vegetabilsk olie.

Listen over de vegetabilske olier er lang, der findes flere hundrede typer af olie som man med god samvittighed kan bruge både i hjemmelavet makeup, hjemmelavede duftlys og til sin madlavning. De mest kendte olier foruden førnævnte er acai, argan, hørfrø og palmeolie.

Dog kan man på listen over brugbare vegetabilske olier også finde både varm- og koldpressede olier på basis af f.eks. sennepsfrø, tomatfrø, solbærfrø, gulerodsfrø og hampefrø. Listen stopper dog ikke her, men byder også på mere eksotiske olier lavet af f.eks. murumuru, vandmelon, yangu og jojoba.

Ønsker du at se de mange muligheder for forskellige olier, og samtidig skabe dig et overblik over, hvilke der er bedst til madlavning og hvilke der er bedst til kosmetisk brug, så læs mere her.

Tips til at bruge vegetabilsk olie i hjemmet

Ønsker du at give dig i kast med at afprøve nogle eller mange af olierne på ovennævnte liste, så kan du med fordel gå i gang med små forskellige projekter i hjemmet. Ved at bruge nogle af de kosmetiske olier og blande disse med æteriske dufte, kan du bl.a. lave dine egne sæber, duftlys, læbepomader, hårkure og hudcremer.

Ønsker du derimod at gå på opdagelse i køkkenet og smage dig frem til den bedste madlavningsolie, kan du med fordel prøve kokosolie, jomfruolivenolie, bomuldsfrøolie, valdnøddeolie, nigellaolie eller tomatolie. Som udgangspunkt er kokosolien det nye sort, da denne både kan bruges i kosmetisk og kulinarisk sammenhæng. Den bliver betegnet som en superfood, da den indeholder vitaminer og gode fedtstoffer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *