Når du skal købe bolig for første gang, er der mange fælder, du skal navigere udenom. Det er derfor en god idé at forberede dig grundigt, før du skriver under på en kontrakt. Se her, hvordan du sikrer dig, før du køber din første bolig.
Hvis du vil have succes med dit første boligkøb, er det vigtigt, at du forbereder dig grundigt. Herunder får du en række forslag til, hvordan du undgår at falde i de værste fælder, når du skal købe en bolig for første gang.
Hvordan er din økonomi?
Inden du kontakter din bank angående dine muligheder for at låne penge til at købe en bolig, er det vigtigt, at du udarbejder et budget, hvor du skaber et overblik over din økonomiske situation. Du skal have alle nødvendige informationer klar, inden du tager til møde med din bank.
De vil helt sikkert spørge ind til din økonomi, hvilket er ganske normalt. Spørgsmål om din generelle jobsituation på nuværende tidspunkt, dine drømme for fremtiden, om du har dyre hobbyer eller kan lide at rejse er også punkter, de kan finde på at spørge ind til.
Hvor stort et råderum har du?
Når banken spørger ind til din økonomi, er det udelukkende med henblik på at finde ud af, hvor stort et økonomisk råderum du har. Alle aktiviteter, du foretager dig, som har en negativ indflydelse på dit økonomiske råderum, kan påvirke, hvor meget du kan få lov til at låne.
Det betyder, at du skal udregne et budget. Du tager den indkomst, du har om måneden, og modregner med dine månedlige udgifter, hvorefter du får dit økonomiske råderum. Det er vigtigt for banken at sikre sig, at du rent faktisk har råd til at kunne betale tilbage.
Læg et budget, som du kan vise banken
Banken vil uden tvivl bede dig om at se et budget, hvor du har taget højde for både din nuværende økonomiske situation, men også fremadrettet. Her skal du tage højde for alle dine udgifter og indtægter, så du kan skabe et overblik over, hvor mange penge du har til rådighed hver måned.
Hvis du forbereder dig grundigt, har du bedre muligheder for at låne penge hos banken. Det er vigtigt, at du kan dokumentere alt, da du efterfølgende kommer til at skulle gennemgå det med banken. Derfor kan du lige så godt være realistisk fra starten, da banken alligevel vil finde ud af det, hvis du har pyntet på tallene.
Sådan kan du få hjælp i forbindelse med boligkøbet
Du har ikke udelukkende udgifter til selve boligkøbet, når du skal købe en bolig. Der er flere områder, hvor du får behov for professionel assistance, hvilket betyder, at der ofte er flere udgifter forbundet med et boligkøb end blot prisen på boligen.
Køberrådgiver: Det er en god idé at hyre en køberrådgiver, der kan rådgive dig gennem dit boligkøb. Han eller hun vil kunne hjælpe med at finde den rigtige pris og udarbejde de nødvendige dokumenter. Samtidig kan du få hjælp til at sikre, at alt er, som det skal være.
Boligadvokat: En boligadvokat vil, på samme måde som en køberrådgiver, kunne hjælpe med at sikre, at der ikke er noget, du overser, når du køber en bolig. Det gælder blandt andet, når de juridiske papirer skal læses igennem. Få mere info om prisen på en boligadvokat her.
Byggerådgiver: Du har ikke kun brug for en byggerådgiver, når du skal bygge nyt hus. Det gør sig ligeledes gældende, når du køber en bolig. En byggerådgiver vil kunne hjælpe med at gennemgå boligens stand, så du ikke får nogle uforudsete udgifter, efter boligen er blevet overdraget.