Tjek om huset er vinterklar

Vinteren er ikke kun en hård sæson for vi mennesker. Den kan også være en hård sæson for din bolig, hvis den ikke er blevet vedligeholdt eller klargjort. Læs med her og se, hvad du skal være opmærksom på.

Gør boligen vinterklar

Normalt siges det, at boligen skal gøres klar senest i oktober eller november, fordi perioden deromkring typisk er mere tør og ikke mindst fri for frost. 

Du bør i den forbindelse undersøge huset og kontrollere, om der er nogle anmærkninger for husets beskyttende dele. Det er blandt andet taget, facader, gavle og sokler, døre og vinduer samt kloakken omkring huset, der skal tjekkes.

Formålet med at tjekke disse beskyttende dele af huset er i høj grad at sikre, at vand og fugt ikke kan skabe problemer, som kan føre til problemer med råd eller skimmelsvamp. Her er det særligt taget, som du bør være opmærksom på, da det i løbet ad året udsættes for slid fra vejret. Tænk blot på de store sæsonudsving, hvor regn, sol, sne og frost alt sammen stiller taget over for hårde udfordringer.

Særligt defekte eller revnede tagsten skal skiftes, og så skal du kontrollere, om tagets rygning og graterne er intakte. Er de ikke det, kan der opstå problemer med fugt- og vandskader, der er ødelæggende for din bolig.

Tagrender skal også tjekkes, da de – hvis de er tilstoppede – kan forårsage, at vandet løber ad muren og kan skabe problemer for murværk og facade. Der kan nemlig opstå frostskader.

Tjek desuden også, om dine rør er dækket god nok ind med isolering og løber i opvarmede rum. Er der blottede rør, kan det være en god idé at tænke i frostsikring af vandrør, så de ikke sprænger.

Undersøg også, om der er revner eller sprækker i gavl, facade eller omkring husets sokler. Her kan vandet trænge ind og gøre skaden større. Uanset om din facade er murværk, træ eller andet, er kontrollen meget vigtig.

Tjek også både inde og ude for at sikre dig, at dine døre og vinduer ikke har nedbrudte glaslister eller andre karmdele. Døre og vinduer skal kunne modstå regn og fugt – og i den forbindelse kan du også lave en test for utætheder, hvor du holder et tændt stearinlys op foran dør/vindue og holder øje med flammen. Går den ud eller danser den pludselig meget, er det tegn på en væsentlig utæthed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *