Solfanger eller solceller? Se fordele og ulemper her

Der er ikke mange der tænker over det men der er faktisk en stor forskel på om der tales om solfangere eller om det er solceller. Det kan være godt at kende til de forskelle der er for at forstå deres bedste formål og deres fordele og ulemper.

Solfanger er gode til at opvarme i stedet for et oliefyr

Hvis vi starter med at se på hvad en solfanger er, så er der tale om en stor plade, der ved hjælp af varmen fra solen tilføjer varme fra pladen og dertil hvor det føres hen. Flere husstande der har haft oliefyr har investeret i solfangere, fordi det har kunne give en betydelig fordel i forhold til både klima og pengepungen.

En solfanger fungerer ved at der med solens stråler opvarmes en væske inde i pladen, som føres videre til f.eks. varmtvandsbeholderen. Her kan den så afgive varme fra sig og føre udnyttede væske tilbage til pladen, hvor processen kører for ny.

Jo mere elektricitet du bruger i husstanden, jo større fordel får du med et solcelleanlæg

Er der tale om solceller er det mere i forhold til elektricitet at denne type anvendes som supplement derhjemme. Solceller er ikke solfangere og optager ikke på samme måde solens varme for at føre varm væske igennem huset, derhen hvor det skal udnyttes.

Elektriciteten er vigtig for de fleste husstande og der er derfor mange der har stor glæde af et solcelleanlæg. Solcelleanlægget kan dog ikke levere når der er mørkt, så det er derfor et supplement men ingen erstatning i direkte forstand.

Det er ikke helt billigt at investere i solfangere eller solcelleanlæg og det kan derfor være en god idé at få regnet lidt på, hvad det vil betyde for din husstand med en af de to løsninger. Generelt set kan man sige at jo mere elektricitet man bruger i det daglige, jo hurtigere er solcelleanlægget betalt hjem igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *