Sådan gør du haven klar til vinteren

Temperaturen falder og falder, de første har allerede skiftet til vinterdæk – og snart kommer frosten. Det er også snart på tide at gøre haven klar til vinteren. Men hvad skal du så lige have ordnet i haven, så den er klar til frostgrader og vinter? Vi guider dig igennem havearbejdet her.

Lug så meget ukrudt som muligt

Hvis du ikke lige har fået luget ukrudt endnu, så er det nu du skal gøre dig selv den tjeneste at få det gjort. Det betaler sig nemlig på den lange bane. Hvis ukrudt får lov til at stå vinteren over, vokser det sig blot større og mere umedgørligt, så snart lyset og varmen atter bryder frem til foråret. Havehandsken bliver måske gennemvåd og klam, men det er en god idé at få fjernet så meget ukrudt som muligt, inden frosten melder sig. Jo mere ukrudt du får fjernet, jo nemmere bliver arbejdet i foråret.

Riv blade sammen og fjern frugterne

Du behøver ikke at samle alle blade op og køre dem på genbrugspladsen. Det er nok at fjerne de værste blade fra f.eks. græsplænen ved at rive dem sammen og læg dem under træer og buske, hvor de kan ligge og omsættes til god humus. Resten kan du lægge på komposten, hvor de kan gøre stor gavn sammen med andet planteaffald. Lad så meget som muligt blive til ormene og mikroorganismerne. Det er nemlig det, der skaber plantetrivsel og en sundere jordstruktur.

Du bør også fjerne nedfaldne frugter fra træerne og smide dem på komposten. De kan nemlig skabe grobund for svampesygdomme og skadedyr næste år, hvis du lader dem ligge under træerne.

Plant træer og buske

Bare fordi kalenderen siger oktober eller november, betyder det ikke, at løbet er kørt for at plante. Især træer, buske og hækplanter vil helst ikke plantes for tidligt. Hvis du mangler lidt i haven, kan du altså sagtens nå det inden frosten kommer. Husk dog lige at der skal være plads nok til at træet kan udfolde sig, hvor det skal stå, så du ikke ender med at skulle flytte det igen om nogle år. Hvis du får plantet hækken i november, er der større sandsynlighed for, at planterne får en god start til foråret, især hvis du husker at vande til foråret og sommeren igennem, især i tørre perioder.

Beskyt de frostsarte planter

Det er ikke alle planter, der kan klare det danske klima. Nogle planter har brug for at blive flyttet helt ind, f.eks. eksotiske planter som citrus, oliven, fuchsia og laurbær. De skal ikke nødvendigvis stå varmt, men gerne lyst ved en temperatur på omkring 5-10 grader. Andre planter kan slet ikke tåle frosten. Det er bl.a. dahlia, begonia og gladiolus, som helst skal graves op. De skal tørres, opbevares frostfrit og forholdsvis mørkt hen over vinteren ved ca. 7-10 grader. Andre frostsarte planter, men som godt kan tåle lidt frost, skal vinterbeskyttes med enten halmmåtter, grangrene eller visne blade, så de kan klare sig gennem vinteren.

Har du ikke selv grønne fingre eller ønsker du ikke selv at bruge din tid på klargøring af haven til vinteren, kan det være en god idé at få hjælp af en anlægsgartner. På den måde kan du være sikker på at din have holder sig godt hen over vinteren, så du kan nyde den igen til sommer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *