Minimer databrug på solferie

Alle har læst i avisen om de personer der er kommet til at bruge mobildata for flere tusind kroner i udlandet på solferie. Det kan være overraskende nemt at komme til at bruge meget mere end du tror, også når du tror du er koblet op på et trådløst netværk. Her kan du læse mere om hvordan du kan minimere din databrug på solferie, og hvorfor det kan gå galt. 

Hvad er dataroaming?

Det der gør mobildata dyr at bruge i udlandet koger ned til det der hedder dataroaming. Dataroaming er når din telefon kobler sig op på et udenlandsk netværk og bruger mobildata på dette netværk. Hvis du har slået dataroaming til, kan din telefon være koblet op på et udenlandsk netværk, selv når du tror du er koblet til wifi. Det er fordi din telefon automatisk kobler sig på datanetværket, altså mobilnetværket, hvis wifi ikke fungerer som det lige skal eller er nede et par sekunder. Uanset hvad, skal du altså slukke for det der heder ‘dataroaming’ på din telefon hvis du gerne vil undgå at bruge for meget data når du er i udlandet.

Data indenfor EU

Når du rejser indenfor EU er der tit en del data inkluderet i dit telefonabonnement, der gør at det ikke burde være dyrere end at bruge data i Danmark. Det er fordi det er en ny lovgivning der gør, at man skal have en vis mængde data inkluderet i alle EU-lande. Udfordringen kommer, når man bruger ud over denne datamængde, eller rejser til lande der ligger udenfor EU, for eksempel i Afrika eller Asia. Du burde få en SMS fra dit teleselskab hvis du bruger data ud over det der er medberegnet i dit abonnement, du skal nemlig give samtykke til, at bruge flere penge på data. Denne besked kommer dog tit efter man allerede har brugt en 3-400 kr på mobildata, og det er meget mere end de fleste gider bruge.

Det er jo blevet sådan, at vi er afhængige at være tilkoblet internet overalt, også når vi er på solferie. Det er rart at kunne streame sin yndlingspodcast eller Spotify eller til og med YouTube, eller læse nyheder på sin telefon, når man ligger ved poolen eller på stranden og hygger. Uanset hvad der er formålet, det kan blive en dyr fornøjelse hvis man ikke passer godt nok på. Der er ingen der nyder at få en mobilregning på flere tusind kr efter en ferie!

Sluk derfor for dataroaming når du er i udlandet. Du kan finde en oversigt over lande hvor teleselskaber dækker dataroaming og hvad det koster, hvis du gerne vil danne dig et overblik over hvad du kan bruge.

Dataroaming på fly eller færge?

Det er næsten endnu værre hvis du bruger dataroaming på fly eller færge. Så kan du nemlig risikere at din telefon kobler sig op til et satelittnetværk. Dette er ekstremt dyre netværk at være tilkoblet, og du risikerer helt andre priser end dem, du vanligvis finder i udlandet. Hvis du ikke har slået til flymodus og er tilkoblet wifi i flyet, eller hvis du tror du er tilkoblet wifi i flyet, slå dataroaming fra for at undgå at den kobler sig op til satelitt, hvis nu wifi ikke fungerer lige som det skal et øjeblik. Det kan nemlig ske uden at du mærker det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *