Hvad er tinglysning af skøde, og hvad skal du vide?

Det er en kæmpe milepæl at købe et hus. Det er noget, som folk bruger mange år på at spare op til. Derfor er det vigtigt, at du er sikker på dit valg. Udover at købe huset, så er det også vigtigt, at du har styr på alt det formelle. Her kan du læse mere om, hvad tinglysning af skøde er, og hvordan du får det gjort på dit nye hjem. 

Hvad er tinglysning af skøde?

Det er måske ikke en overraskelse, at der er meget papirarbejde forbundet til overtagelsen af et hus, men det kan måske være overraskende, hvor meget der egentlig skal gøres. Når der er styr på køberkontrakt osv., så kan man nemt tro, at man har, hvad man skal bruge for at overtage et hus. Faktisk er man ikke nødvendigvis den retmæssige ejer af boligen, selvom man kan vise en køberkontrakt. Ved tinglysning af skødet, bliver boligen overdraget i ejerskabet hos Tingbogen. Dette er et officielt register, som viser den retmæssige ejer af boligen. Altså er det et krav, at boligen skal tinglyses i forbindelse med et boligkøb. 

Hvad sker der, hvis dit skøde ikke bliver tinglyst?

Det lyder måske underligt, at boligen skal overdrages gennem Tingbogen, før et køb er officielt, men det er der en god grund til. Tingbogen handler om at kunne bevise, at du er den rette ejer til boligen. Hvis du ikke har tinglysningen af din bolig, vil du kun have købsaftalen, som bevis på dit ejerskab. Selvom en købsaftale virker officiel, så er det ikke nok til at kunne kræve juridisk ejerskab over boligen, da købsaftalen ikke er juridisk gyldig, da det blot er en aftale mellem dig og sælger. Hvis du ikke kan gøre krav på din ejendomsret, vil du blandt ikke kunne tage lån på din bolig. 

Hvem kan lave tinglysning af skøde?

Alle kan tinglyse deres egen bolig, da det foregår online. Før i tiden var skøder i papirform, men i dag kan de findes digitalt. Når du tinglyser din bolig, kan du selv vælge, om du selv vil gøre det eller få en advokat til det. Mange har allerede en advokat hyret i forbindelse af købsaftalen af boligen, hvor det er naturligt, at advokaten også klarer tinglysningen. På den måde er du sikker på, at tinglysning af skøde bliver gjort korrekt, så du har det juridiske ejerskab af boligen. 

Hvad koster tinglysning af bolig?

Det er ikke gratis at tinglyse et skøde, dog varierer det, hvem der betaler afgifterne. Det er typisk køberen af boligen, som er ansvarlig for overtagelsen og derved betaler afgifterne af tinglysningen. Dette vil dog være oplyst i køberaftalen. I forbindelse med tinglysningen er det et fast gebyr på 1750 kr. Dog handler den samlede afgift af husets værdi og købsprisen, da der pålægges en afgift på 0,6% af købsprisen. 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *