Få en lækker flot have med smukke lupiner

Lupiner, der også kaldes ulvebønner, er en planteslægt af stauder og små buske. Blomsterne er udbredt over både Europa, Nord- og Sydamerika og findes endda også i Nordafrika. Det er i Danmark dog kun nogle enkelte hybrider, der ofte ses. Hvis man gerne vil have en rigtig flot romantisk og måske endda lidt vild have, så er lupiner det helt rigtige valg. I denne artikel kan du læse om, hvordan du bruger lupinerne i din have.

Hvornår blomstrer lupiner

Inden du går ud og køber dine egne lupiner til såning, kan det være meget rart at få lidt informationer omkring planten. Lupiner begynder at blomstre i juni-juli og har så en efterblomstring i september måned. Der findes som sagt flere forskellige lupiner, og hvis du fx vælger en regnbuelupin, så kan du se frem til blomster i flere farver og kombinationer. Er du i stedet til ensartet planter, kan du vælge en mange bladede lupin, der blomstrer i enten lilla, hvid, gul eller rosa. Især den lilla lupin ses ofte i naturen, da denne er mest robust og gennem årene har overlevet de andre farver.

Med de meget farvestrålende blomster og dekorative blade vil du helt sikkert blive utrolig glad for lupiner i din sommerhave. Især arterne Russel og Chatelaine er meget populære herhjemme i Danmark.

Brug lupiner som jordforbedrende planter

Lupiner har et ganske imponerende rodsystem, og du kan derfor faktisk anvende denne flotte blomst som en jordforbedrende plante. Du kan fx bruge lupiner til at løsne hård jord eller til at tilføre næring til en let jord. Har du fx en køkkenhave kan enårige lupiner som fx blå eller lupiner være rigtig gode at plante sidst på sommeren, da du så har en rigtig næringsrig jord i køkkenhaven igen næste år, og derved får dine grøntsager også rigelig med næring.

Grunden til at lupinerne kan bruges som miljøplante skyldes en masse knoldbakterier, der sidder på lupinernes rødder, som gør at de henter kvælstof fra luften ned i jorden. Rodsystemet er meget dybdegående, hvilket også betyder at den kan hente vand og næringsstoffer op fra de dybere lag. Dette fascinerende rodsystem på lupinen gør desuden at planten er selvforsynende, så den ikke har brug for gødning og kun har brug for vand i virkelig tørre perioder.

Utrolig flot men samtidig utrolig invasiv

Lupiner er utrolig flotte og romantiske blomster, men hvis du vælger at plante en flerårige lupin plante, så er det en god idé at holde øje med planten. Planterne bliver op til 150 cm høje, og de kan være så fantastiske, at folk tit glemmer hvor invasive, de egentlig er. Det er nemlig vigtigt at holde lupinen nede, så den ikke breder sig ukontrolleret. Faktisk er arten så invasiv, at den står på Naturstyrelsens liste over arter, der skal holdes ekstra øje med. Dette er grundet, at man ikke ønsker lupinen breder sig ligeså vildt som fx bjørneklo.

Links
Du kan læse mere om haven til virksomheder her: https://bygtek.dk/artikel/byggeri/skab-liv-i-din-virksomheds-grnne-omrder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *