Brug rav i din udsmykning

Rav i stuen

Min mand og jeg dekorerer gerne med rav som han finder på stranden og det er blevet til en pæn mængde de seneste år efter han fik det han selv betegner som den bedste ravlygte han har haft. Potteplanterne har fået skiftet overflede stenene ud med ravsten i stedet og det ser vildt godt ud når solen skinner på planterne 🙂

Min store troldegren i den sydlige del af vores udestue har og fået skiftet indholdet ud så det nu udelukkende består af sølvhjerter og større ravklumper og det er bare så flot at se på så et par stole er blevet placeret i nærheden så vi kan nyde udsigten.

Hvor finder rav ?

Hvis du selv vil bruge rav i din dekoration så ved du sikkert at man finder ravet på stranden lige efter en kraftig storm og det er bedst i efteråret og vinteren. Når det stormer, skylles spændende ting op på stranden. Der er gode chancer for at finde rav, når det har blæst i et par døgn fra vest eller sydvest, og det derpå bliver stille med roligt vand.

Mange leder efter rav i og omkring stenbræmmerne på stranden. Men her ligger ravet ikke. Det meste rav driver nemlig ind på stranden med tang, skaller og træstumper, der flyder ligesom rav. Så det er mellem disse ting, du skal lede. I det lette opskyl kan der ligge små dyr, søstjerner og små myslinger.

Hvor gammelt er det rav man finder ?

Det rav, som man samlede i stenalderen, stammer fra enorme skovområder, der for 55-35 millioner år siden havde spredt sig ud over store dele af det nuværende Nordeuropa.

Rav er hærdet harpiks, som nogle træsorter har svedt ud. Harpiksen dryppede ned i skovbunden, hvor det efter flere tusinde år hærdede og blev til rav. Intet sted er ravet dog fundet, hvor det er dannet. Hav, floder og isen fra istiderne har transporteret det vidt omkring – ravet er spredt over et kæmpe område – fra England i vest til Rusland og Ukraine i øst.

I dag findes de største forekomster af rav langs vestkysten af Jylland og langs de baltiske landes Østersøkyst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *